Metabolizmanızı çalıştırman için
Son zamanlarda kalsiyum ile ilgili yapılan  araştırmalarda, kalsiyumun zayıflamaya yardımcı olduğu ile ilgili kanıtlar  var.
Yüksek kalsiyum içerikli düşük kalorili diyetle, düşük  kalsiyum içeren düşük kalorili diyet deneklere uygulandığında, yüksek kalsiyum  grubunun daha fazla zayıfladığı görülüyor.
Vücudumuz için en önemli elementlerden biri  kalsiyumdur. Kalsiyum kemiklerimizin ve dişlerimizin ana maddesidir. Vücuttaki  kalsiyumun yüzde 99'u bu şekilde bulunur. Yüzde 1'i ise kanda ve yumuşak dokuda  bulunur. Dolaşımdaki kalsiyumun başlıca görevi; kanın pıhtılaşmasını sağlamak,  eklemleri ve kemikleri onarmak, kalp ritmini düzenlemek, sinir uyarılarının  iletimini sağlamak, kasların kasılabilirliğini ayarlamak ve dokuların  canlılığının sürdürülmesine katkıda bulunmaktır.
Vücut, kalsiyum dengesini, parathormon adını verdiğimiz  bir hormon ile sağlar. Parathormon boynumuzun hemen önünde, tiroid bezlerimizin  arkasında yer alan paratiroid bezlerinden salgılanır. Vücut kalsiyumu az ise,  parathormon, kalsiyum seviyesini yükseltmek için harekete geçer. Kalsiyum  metabolizmasında böbreklerin ve D vitaminin de önemi vardır. 
Bütün insanların, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak  için ortalama 1000 mg kalsiyum alması gereklidir. Bu ihtiyaç gebelik ve süt  verme döneminde 1500- 2000 mg'a kadar çıkar. En zengin kalsiyum kaynağı süt,  yoğurt, ayran, peynir, hamsi, sardalye, somon balığı, kuru baklagiller, badem,  ceviz, brokoli ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. Yeteri kadar kalsiyum  almadığımızda, vücudumuz kan kalsiyum düzeyini ayarlamak için kemiklerimizden  kalsiyum çalar. Bu da kemiklerimizin erimesine, dişlerimizin zayıflamasına,  çürümesine ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur. 
Kalsiyum eksikliği devam ettiğinde, kaslarımızda  kasılma bozuklukları olur ve tekrarlayan kramplar ve kas ağrıları oluşur.  Bununla birlikte tırnaklarımızda kırılmalar ve uyku bozuklukları da yaşam  kalitemizi bozar. Yapılan bazı araştırmalarda, kalsiyumu uzun süre çok fazla  almanın da böbrek taşı riskini artırabildiği görülmüştür. Bu nedenle, böbrek  taşı riski olanların günde 1200 mg kalsiyumdan fazlasını almamaya özen  göstermeleri doğru olacaktır.
Zayıflamaya yardımcı
Son zamanlarda kalsiyum ile ilgili yapılan  araştırmalarda, kalsiyumun zayıflamaya yardımcı olduğu ile ilgili de kanıtlar  var. Yapılan bir araştırmada, yüksek kalsiyum içerikli düşük kalorili diyetle,  düşük kalsiyum içeren düşük kalorili diyet deneklere uygulandığında, yüksek  kalsiyum grubunun daha fazla zayıfladığı gösterilmiş. Özellikle ağırlık kaybının  daha çok yağ kitlesinden olması da önemli. 
Kalsiyumun bu şekilde zayıflamayı kolaylaştırıcı  etkisinin vücudumuz tarafından sentezlenen kalsitiriol denen hormon düzeyini  dengelemesi ve vücudumuzdaki yağların depolanmasının azaltması şeklinde  açıklanmaktadır. Özellikle az yağlı süt ürünleri kullanımı ile bu etki  artmaktadır. Çünkü sütün yağı azaltılırken kalsiyum oranı değişmemektedir.  Dolayısı ile daha az kalori almak mümkün olmaktadır. 
Orta dereceli kalori kısıtlaması yapılan, az yağlı bir  diyetin uygulandığı kişiye özel beslenme programında, günde 3 bardak süt  tüketimi yeterli olmaktadır. Sütün içindeki kalsiyumun zayıflamayı artırıcı  etkisi diğer süt ürünlerinden bir miktar fazladır. Ancak süt yerine yoğurt,  ayran, peynir tüketildiğinde de yağ yakımı hızlanmakta, kişilerde daha fazla  doygunluk hissi oluşmaktadır.
loading...





Yorum Yazınız